Toto er et amerikansk suksessband med flere titalls millioner solgte album på samvittigheten. Denne suksessen har kommet på tross av at bandet ikke hadde noen tradisjonell bakgrunnshistorie med små spillejobber og tøffe netter i klubbmiljøene. Tvert i mot hadde de bare sitt gode rykte som kompetente studiomusikere å fare med da de kom i gang på slutten av 1970-tallet. Hvem hadde vel trodd at dette bandet skulle bli ett av verdens største, og samarbeide med blant andre Michael Jackson, Elton John, Paul McCartney, Eric Clapton og Lionel Richie? Selv bandnavnet de valgte, “Toto”, ble valgt først og fremst fordi det var enkelt å si rundt om kring i hele verden. Tilgjengelighet har alltid vært et nøkkelord for Toto – musikken deres skal være for alle, ikke bare for en liten elite av musikksnobber.toto_group_1

Toto ble til på slutten av 1970-tallet, og suksessen lot ikke vente på seg. Deres første album, Toto, inneholdt superhiten Hold the Line som fortsatt spilles regelmessig på radio og utesteder førti år senere. En virkelig klassiker av poppete rock. Det neste albumet, Hydra, var veldig interessant, nesten litt sært, men ga ikke noen egentlige kjempehit på linje med Hold the Line. Det tredje albumet, Turn Back, gikk i en ganske annen retning med mange ballader. Så kom det store gjennombruddet med den fjerde skiva, plata Toto IV som solgte mer enn noen av deres andre plater og inneholdt de klassiske sangene Rosanna og Africa. Særlig Africa regnes som den mest kjente av alle Totos sanger, og er til nå den eneste som har nådd 1. plass på Billboard.

Selv om Toto har holdt på i snart 40 år, har de verken sluttet å lage ny musikk eller å spille konserter. Tvert i mot har de vært i Norge flere ganger de siste årene og spilt noen virkelig imponerende konserter.