Smokie er bandet alle i Norge kjenner, selv om de kanskje ikke er så veldig kjente internasjonalt lenger. De hadde sin storhetstid helt tilbake på 1970-tallet, etter å ha startet opp i britiske Bradford i 1965, da under navnet Essence. Navnet ble senere først byttet til The Elizabethans og deretter til Kindness, før det etter hvert ble Smokey og så helt til slutt Smokie (for å unngå søksmål fra den amersmokiesmallikanske sangeren Smokey Robinson).

I 1974 møtte Smokie to låtskrivere, Nicky Chinn og Mick Chapman, og med disses involvering kom bandet videre til RAK Records som ga dem en platekontrakt. Det første albumet, Pass It Around, ble ikke noen kjempesuksess for Smokie. Det nådde ganske enkelt ikke opp på listene i det hele tatt.

Plateselskapet ga imidlertid ikke opp å få noe ut av det lovende bandet, og med to sanger av Chinn Chapman ble den neste skiva en stor suksess. Dette var Changing All the TIme med de kjente låtene If You Think You Know How to Love Me og Don’t Play Your Rock ‘n’ Roll to Me. Dette var Smokies internasjonale gjennombrudd, med gode plasseringer på både de britiske og de tyske hitlistene. Neste album, Midnight Cafe, gjorde det stort også i Vest-Tyskland, og kom dessuten inn på VG-lista i Norge. Dette skulle bli begynnelsen på et langvarig kjærlighetsforhold mellom Smokie og det norske publikum.

Storhiten Living Next Door to Alice ble utgitt i 1976. Dette er fortsatt hiten fra Smokie som alle husker. Den lå blant annet hele 12 uker øverst på VG-lista, og det var ikke bare i Norge den var populær. Oppfølgeren Lay Back in the Arms of Someone var også en slager. Deres bestselgende album, Bright Lights and Back Alleys, kom i 1977 og lå på førsteplass i Norge i nesten et halvt år!